Nový pogólový song - Na Slováckých lúkách

pisen1500

1.FC Slovácko se po podzimní jízdě Evropou přihlásilo k tradicím slováckého regionu a mezi tureckým a chorvatským soustředění vznikla unikátní nahrávka.
Před sobotním zápasem s Českými Budějovicemi je pro oslavu vstřelení branky modrobílých připraven oslavný chorál, který vychází z tradic folklorního Slovácka. „Když jsme fandili Slovácku v Kolíně nad Rýnem a slyšeli německé fanoušky, jak slaví vstřelený gól, napadlo nás udělat vlastní slováckou oslavu. Trochu jsme pozměnili text tradiční slovácké písničky Na hradišťských lukách a s naším nápadem jsme šli už v průběhu podzimu za vedením klubu, hráči i zástupci fanoušků. Všem se nápad zalíbil a tak jsme začali plánovat jeho realizaci,“ popisoval zrod myšlenky jeden z iniciátorů Vlastimil Jordán mj. člen mužského pěveckého sboru FS Buchlovice a hlavně velký příznivec „modrobílých“.

V nahrávacím studiu ZUŠ ve Veselí nad Moravou se sešlo na dvacet mužů „fotbalového“ sboru, ve kterém nechyběli hráči 1.FC Slovácko s členy managmentu a také fanouškovského kotle. Melodii drželi zpěváci z mužského sboru FS Buchlovice a vše měla pod taktovkou cimbálová muzika Sudovjan, které primášoval další z velkých příznivců Slovácka Petr Holásek. „Melodie vychází z tradiční slovácké písničky, kterou všichni na Slovácku dobře známe. Našli jsme v ní ale i prostor pro drobnou inovaci a přizpůsobení fotbalovému prostředí,“ vysvětloval s houslemi pod bradou Holásek.

Do příprav gólové oslavy se zapojil i leadr kotle fanoušků. „Myšlenka spojit fotbal s cimbálem a folklorem vypadá možná na první pohled odvážně. Když jsme se však ve studiu všichni sešli a s cimbálovkou spojili hlasivky, tak z toho vyšla docela zajímavá věc, která by se mohla mezi slováckými fanoušky uchytit nejen v kotli. Samozřejmě ale nechceme nikoho nutit do zpěvu násilím,“ přidal Mira Pisklák.
S chutí se do natáčení chorálu zapojili i nejzkušenější hráči vítěze MOL Cupu. 

„Pamatuji si za svého působení ve Fenerbahce, že fanoušci měli svůj chorál na každého z hráčů. Slovácký region je folklorem a cimbálem jedinečný a myšlenka, že by cimbál a zpěv slavil vstřelený gól se mně zalíbila a rád jsem se k mikrofonu přidal,“ prohodil mezi natáčením kapitán Slovácka Michal Kadlec, kterému přizvukovala další opora týmu Milan Petržela. 

„Musím uznat, že Káca zpíval líp jak já, přece jen v něm slovácká krev panuje od narození, ale snad jsem to všem chlapům moc nekazil. Teď ještě aby ty branky padaly a chorál zněl celým stadionem co nejčastěji,“ přál si slovácký fotbalový matador.

„Na slováckých lúkách, dali jsme jim góla,
Kdo že ho zavěsil, kdo že ho zavěsil?... (jméno hráče).“