Zajímavosti ze zápasů se Zlínem. Věděli jste, že...

zajimavosti-zlin

Věděli jste, že do derby v listopadu 2019 byl současný sportovní manažer Veliče Šumulikoski rekordmanem v počtu odehraných minut (717) v dresu Slovácka. První svá derby odehrál ještě v dresu 1.FC Synot. Proto, když obdržel žlutou kartu 11. března 2017, tak ji v derby viděl po dlouhých 14 letech! Předchozí žluté napomínání obdržel již 14. května 2003. Obě karty inkasoval v zápasech, které se odehrály ve Zlíně. Ovšem jeho rekord v počtu odehraných minut dávno padnul, když Vlastimil Daníček již odehrál 14 zápasů a v nich byl na hřišti celkem 1210 minut.

  • Nejdelší úsek, kdy Slovácko neinkasovalo branku bylo do zápasu 19. února 2022, kdy inkasovalo po 305 minutách. V 82. minutě zápasu si brankař Fryšták dal vlastní branku a Slovácko ukončilo nejdelší sérii od 22. srpna 2020.
  • Bez vstřelené branky do sítě Zlína bylo Slovácka celkem 310 minut. Od třetí branky Kowalíka vstřelené v 64. minutě 20. října 2002 se trefil až Pospěch ve 14. minutě utkání, které se odehrálo 30. října 2004.
  • Zlín se vrátil do ligy v sezóně 2015/16 a od té doby bylo sehráno patnáct derby Osm zápasů ve Zlíně a sedm v Uherském Hradišti. Jen sedmkrát se stalo, že jedno mužstvo nevstřelilo branku. Stalo se to domácímu Slovácku v srpnu 2018, když prohrálo 0:4. Blízko tomu bylo Slovácko i v zápase ve Zlíně v listopadu 2017. Tehdy vsítilo branku Filipem Kubalou, až v nastaveném čase. Tato branka jen zmírnila prohru Slovácka (1:2). Slovácko naposledy neskórovalo ve Zlíně 19. února 2022 (0:1). Zlín nevstřelil branku v únoru 2019, když doma prohrál vlastní brankou brankaře Dostála 0:1, v srpnu 2019, když podlehl 0:1 v Hradišti. Také oba venkovní duely roku 2021 prohrál bez vstřelené branky (0:2 a 0:3). V zápase v říjnu 2022 nedokázal domácí Zlín vstřelit ani jednu branku a prohrál 0:2.
  • Do derby po pauze dlouhé devět let, hraného 7. listopadu 2015, nastoupilo do zápasů po čtrnácti hráčích na každé straně. Pro třináct z obou klubů to byla premiéra v derby. Jen zlínský Tomáš Janíček si zopakoval derby po 9 letech a slovácký Veliče Šumulikoski dokonce po 12 letech! Jenže tento časově ohraničený opakovaný start v derby 27. srpna 2018 překonal slovácký Michal Kadlec, který měl rozdíl mezi jednotlivými derby dokonce 13 let a 10 měsíců. Ke Kadlecově rekordu se přiblížil Milan Petržela, který opětovně nastoupil do derby 3. srpna 2019 po 13 letech, 5 měsících a 16 dnech.
  • K derby nastoupilo celkem 213 hráčů. Na straně Slovácka 113 a za Zlín obléklo dres 108 hráčů. Že ty počty nesedí? Osm hráčů totiž nastoupilo v derby za oba rivaly. Byli to Činčala, Holzer, Lička, Lukaštík, Malár, Procházka, Šmahaj a Zbožínek. Unikátem byl do sezóny 2015/16 Václav Činčala, který jako jediný hráč nastoupil ve všech prvních deseti ligových derby, a navíc vždy v základní sestavě. Odehrál 10 utkání a na hřišti pobyl celkem 816 minut. V dresu Zlína se mu podařilo vstřelit jednu branku.
  • Defenzivní záložník Vlastimil Daníček je s odehranými 1210 minutami rekordmanem těchto derby, žádný jiný hráč neodehrál větší porci minut. Dále ve Slovácku odehrál nejvíce záložník Marek Havlík s 1058 minutami a obránce Stanislav Hofmann a to 1002 minut. 
  • Útočník Vladimír Malár odehrál za Slovácko 608 minut. Tento hráč jako jediný zasáhl v derby na obou stranách, a to v jediné sezoně. Stalo se tak v sezoně 2004/05, když na podzim 2004 odehrál derby v dresu Zlína a na jaře 2005 už v barvách Slovácka. Celkem tedy odehrál v derby 698 minut. 
  • Ke dvanácti duelům nastoupil v barvách Zlína Róbert Matejov a dále pak následují s devíti zápasy Červenka, Janíček a Švach. Osm zápasů sehráli Dostál, Poznar, Vidlička a Vukadinovič. Pokud se podíváme, kdo odehrál nejvíce minut. Tak na prvním místě je Matejov s 996 minutami. Následují Švach s 810 a Vidlička se 703 minutami.
  • Derby řídilo osmnáct rozhodčích. Pouze Helebrant, Dvořáček, Proske, Příhoda, Královec, Pechanec a Marek rozhodovali dvakrát. Pavel Královec dokonce rozhodoval derby s přestávkou 16 let! V těchto 23 derby byli vyloučeni jen tři hráči Zlína a jeden hráč Slovácka. Nejprve Lukaštík (28.07.2006, když Zlín doma prohrál se Slováckem 1:2) a po deseti letech Hájek (9.9.2016, když Slovácko prohrálo doma se Zlínem 1:3). Obě tyto utkání s červenou kartou byla zároveň prvním domácím utkáním, ve kterém Slovácko a Zlín ztratily všechny body. Třetím vyloučeným se stal obránce Zlína Václav Procházka, který viděl červenou kartu již ve 24. minutě. Stalo se tak v zápase hraného v Uherském Hradišti 18. září 2021 (3:0 pro Slovácko). Slovácký hráč Michal Tomič byl vyloučen po pouhých sedmi minutách na hřišti. V 78. minutě střídal Holzera a v 85. minutě obdržel červenou kartu, když dohrál Condeho. Nejprve viděl za zákrok od rozhodčího Berky žlutou kartu. Po přezkoumání zákroku v TV sudí zrušil žlutou a udělil rovnou červenou kartu. 
  • Ve 25 zápasech bylo vystřeleno 220x na branku (112x se trefilo Slovácko a 108x Zlín). Takže každá čtvrtá střela, která trefila branku, skončila gólem. Těch bylo vstřeleno 59. Střelecké pokusy mimo tyče jsou historicky lepší pro Slovácko, a to v poměru 161:127. Rohových kopů se doposud zahrávalo 228, opět bylo aktivnější Slovácko (140:88).
  • Derby navštívilo celkem 107 620 diváků, domácí průměr na zápasech odehraných ve Starém Městě, nebo v Uh. Hradišti je 4 305 fanoušků. Ve Zlíně pak jen o něco horší průměr, 3 948 návštěvníků na jedno derby. 
  • V úvodním derby odehraném na staroměstském Širůchu se zrodilo vítězství tehdejšího Synotu v poměru 3:1. Hattrickem se blýsknul Jirka Kowalík a v závěru zápasu se trefil i zlínský Zemánek. Byl to jeho jediný start v derby, a přitom vstřelil branku. Podobný počin, kdy někdo nastoupil k jedinému derby a přesto skóroval, se podařil ještě na straně Slovácka Czinegemu, Pospěchovi a Doškovi. Stejnou bilanci mají i Doski a Trávník, ale ti pravděpodobně nastoupí k dalším zápasům. Na zlínské straně to kromě zmiňovaného Zemánka dokázal Babnič, Nehoda a Vukadinovič. Zcela mimo tyto počty je pak zlínský Harba, který ve svém jediném derby dokázal vstřelit dvě branky, a to ještě na hřišti v Uh. Hradišti. 
  • Celkem bylo uděleno 111 žlutých karet. Slovácko vidělo 56 a zlínští hráči obdrželi 55. Největšími slováckými hříšníky jsou Daníček se 5 kartami a Reinberk se třemi žlutými. Dvakrát byli napomínáni Civič, Havlík, Juroška, Kúdela, Navrátil, Palinek, Rajnoch, Šimko a Šumulikoski. U Ševců pak pětkrát Janíček, třikrát viděl žlutý kartón Jiráček. Rekordman Janíček měl mezi svou 3. a 4. žlutou kartou prodlevu dlouhou devět a půl let. Prvním rozhodčím, který nepoužil ani jednu žlutou, nebo červenou kartu, se stal sudí Jan Machálek. Stalo se tak v zápase ve Zlíně 2. října 2022, když Slovácko zvítězilo 0:2. 
  • Nejdelší sérii odehraných zápasů v derby má Daníček, který nastoupil ve čtrnácti zápasech v základní sestavě bez přerušení, devětkrát nastoupil v základní sestavě Kadlec a k osmi duelům v základu nastoupil Havlík. Na druhé straně pak sedmkrát v řadě nastoupil v základní jedenáctce Matejov ze Zlína. 
  • Do 25 derby vedlo oba týmy celkem 23 hlavních trenérů. Slovácko připravovalo jedenáct a Zlín dvanáct koučů. Nejvíc startů na lavičce má Martin Svědík. Vedl mužstvo v osmi duelech a nyní se chystá již na devátý zápas. Stanislav Levý a Michal Kordula koučovali Slovácko ve třech derby. Ke dvěma utkáním připravovali tým trenéři Habanec, Jarolím a Molnár. Na druhé straně je zlínským rekordmanem Bohumil Páník, který byl u šesti derby. Čtyřikrát vedl Zlín Vlastimil Mareček a dvakrát Lubomír Blaha. V posledních jedenácti derby vedlo zlínské mužstvo sedm hlavních trenérů. Pouze poslední čtyři zápasy vedl mužstvo trenér Jelínek! To na straně Slovácka se v tomto období objevili jen trenéři Kordula a Svědík.
  • Ve třech zápasech padly branky až v třetí minutě nastaveného času. Ani v jednom případě, neznamenaly změnu bodového stavu. Poprvé takto pozdě skóroval hostující Kroča. Zmírnil prohru Zlína na 1:3 (v Hradišti 30.10.2004). I druhá branka padla v nastavení hradišťského duelu (9.9.2016), když skóre uzavřel hostující Jordan a Zlín odjel s výhrou 3:1. Poslední branka v nastavení padla v posledním derby ve Zlíně. Mladý slovácký útočník Kubala zmírnil prohru na konečných 1:2.
  • Slovácká prohra 1:2 v 15. kole ročníku 2017/18 ve Zlíně byla posledním zápasem, ve kterém Slovácko inkasovalo od soupeře dvě branky. V následujících 15 utkáních obdrželo 8x jen jeden gól a 6x udrželo čisté konto. Až zápas v posledním 30. kole v Jablonci nad Nisou přinesl prohru 0:2 a dva obdržené góly.
  • V derby bylo nařízeno šest penalt. Po třech pro každé mužstvo. Zlín je stoprocentní, když v květnu 2018 v 79. minutě Železník srovnal na konečných 1:1. Také druhý zlínský úspěch zaznamenal soupeř v zápase v Uherském Hradišti. V srpnu 2019 otevřel skóre zápasu Poznar a stalo se tak již v 19. minutě. Zlín dokázal přidat další tři branky a odvezl si výhru 0:4. Poznar byl úspěšný i 22. srpna 2020, když po přestávce otevřel skóre zápasu, ale duel Slovácko otočilo, když v 77. minutě vstřelil Daníček vítěznou branku z pokutového kopu. Další pokutové příležitosti mělo Slovácko v červenci 2006 ve Zlíně. Milan Ivana proměnil penaltu v 78. minutě a Slovácko se radovalo z výhry 1:2. Druhá šance přišla o deset let později. Tomáš Ťok dostal v domácím duelu příležitost na srovnání, ale v 89. minutě pokutový kop neproměnil (trefil tyč) a Zlín nakonec přidal ještě jednu branku a odjel s výhrou 1:3. Stalo se tak v září 2016. 
  • V derby padly dvě vlastní branky. Navíc byly vítězné a jediné. Navíc obě padly v měsíci únoru a autory byli brankaři. Nejprve v duelu odehraného 6. února 2019 si zlínský brankař Stanislav Dostál v 47. minutě nešikovným zákrokem srazil srazil míč za vlastní záda. Slovácko tak ve Zlíně vyhrálo 0:1, což bylo první vítězné derby po čtyřech prohrách a čtyřech nerozhodných výsledcích. Na druhé straně si brankař Tomáš Fryšták v 82. minutě si srazil do sítě Cedidlovu hlavičku z nulového úhlu. Fryšták přišel na hřiště až ve 33. Minutě, když vystřídal zraněného Nguyena. Zápas se hrál 19. února 2022 ve Zlíně. 
  • V posledních osmi zápasech pod vedením trenéra Martina Svědíka dokázalo Slovácko šestrát vyhrát a dvakrát prohrálo. Poměr vstřelených branek je 12:4 ve prospěch Slovácka. Jediné dvě prohry Slovácka přišly 30. listopadu 2019, když prohrálo ve Zlíně 1:2. Ta druhá prohra přišla 19. února 2022, vlastní brankou 0:1.