Odpovědi ředitele 1.FC Slovácko Petra Pojezného na dotazy fanoušků

petrpojezny

Níže si můžete přečíst odpovědi ředitele 1.FC Slovácko Petra Pojezného na dotazy fanoušků, které dorazily v předchozích dnech. Mnoho dotazů bylo svým charakterem duplicitní, a tak jsme vybrali vždy jednu z nich.

1. Není ve hře návrat Matouše Trmala, který vůbec v PT nehraje? Počítáte s příchodem Milana Heči, nebo je to zatím jen spekulace Deníku Sport?

Dnes to není na stole k rozhodnutí, zítra může být, tak to ve fotbale chodí. Oba můžou být ve správnou dobu pro nás přínosem, záleží vždy na konkrétní dané situaci, na rozdíl od novinářů nemůžeme populisticky podsouvat nepodložené informace.

2. Je lákadlem mít v blízké budoucnosti B-tým ve druhé lize?

Spíše, než lákadlo bychom měli přemýšlet, jaký by to pro nás mělo význam. Zatím to není otázka nejbližších dnů, má to své výhody i nevýhody. V minulých letech jsme byli postupu blízko, ale nepodařilo se to. Pokud by si hráči postup vybojovali, tak bychom se tomu určitě nebránili, ale dávat to jako cíl nechceme.

3. Tréninkové centrum - je reálné budování nového areálu, či je reálnější opravovat stávající jednotlivá hřiště a zázemí? Zabývá se tím někdo, řeší někdo tuhle věc? Také bych chtěl vědět, kde je největší úskalí v tom, že tréninkové centrum nestojí. Jsou to finance, nebo ještě něco jiného?

Vzhledem k tomu, že všechny areály, které využíváme, jsou v majetku jednotlivých měst a my je provozujeme na základě dlouhodobých pronájmů na svoje náklady, tak je to zatím bohužel v nedohlednu. Ne každý tady tak úplně fandí jen fotbalu. Na vlastní areál z našich zdrojů nevidím. Posíláme různé žádosti, svoláváme porady, co by se kde mohlo vybudovat, zadáváme různé studie, jsou schvalovány na městech patřičné projektové dokumentace. Ve finále chybí vždy finance.

4. Je v plánu nafukovačka, kde by děti trénovaly v zimním období?

To je velké přání zejména u našich trenérů akademie. Za mě by bylo nejlepší vybudovat pro děti krytou tréninkovou halu s umělým povrchem. V zimě by to řešilo neskutečné množství potřebných tréninků pro všechny kategorie. Viděl jsem mnoho variant v různých klubech. U nás to ale nevidím.

5. Dle slováckého podcastu by Michal Kadlec po konci kariéry rád zůstal ve fotbalovém prostředí, bude ve hře působení ve Slovácku?

Já hlavně doufám, že Michal bude hrát, co nejdéle to půjde a bude předávat své zkušenosti dalším hráčům na hřišti a v kabině. Hlavně to bude taky o Michalovi, zda na to bude mít v danou dobu vůbec myšlenku, a jaký prostor tomu bude chtít případně dát.

6. Je rozpočet Slovácka ve "skupině o titul" či horní polovině tabulky?

Liga je dlouhodobě nesmírně vyrovnaná, každý má trochu jinak postavený rozpočet v tom, že ne vždy jsou v něm zahrnuty veškeré náklady, tak jako je tomu u nás. Určitě se postupně rok po roku náš rozpočet navyšuje, letos už jsme v horní polovině, i kdybychom nepočítali mimořádné náklady a příjmy spojené s účastí v soutěžích UEFA.

7. Uvítal byste Kunovice zpět v divizi či dokonce v MSFL?

Pokud by hrály jako kdysi 2.ligu, tak by to pro nás mohlo být zajímavé, jinak je to víceméně jejich záležitost a nic významného nám to neřeší.

8. Kolik hráčů z Afriky působí v mládeži Slovácka? Jedná se o nějaký nový směr hledání hráčů?

V B-týmu a U19 je po jednom hráči, ale na záběrech ze zápasů dorosteneckých kategorií bylo loni vidět až 4 hráče. Nic mimořádného v tom není, děje se tak víceméně ve všech klubech, uvidíme zda se prosadí směrem i k A-týmu.

9. Během zimní pauzy Slovácký deník informoval o zkoušce několika hráčů z Balkánu v B-týmu - ujal se některý?

Jeden mladý Makedonec zůstává do léta v našem B-týmu, do té doby se rozhodneme.

10. Kolik nadějí s šancí na A-tým vidíte v B-mužstvu?

Mladí hráči většinou i přes vyšší věk neuspějí na testech v druholigových klubech (např. Aldin), chytil se jen Srubek a snad i Polášek. Budou muset zabrat, jinak se to nepovede, zajímavých hráčů máme v mládeži dostatek, každý si musí pozici vybojovat a neustále potvrzovat.

11. Hledali jste v zimní pauze dalšího útočníka či rychlou náhradu za odcházejícího Tomiče?

Útočníky, ale i jiné hráčské pozice, monitorujeme neustále. Vždy je však pro nás důležitá otázka, jestli by nám okamžitě daný hráč naskočil, jestli můžeme v ten moment dát konkurenční nabídku odpovídající kvalitě atd. Za Tomiče jsme urgent náhradu nehledali, rozhodli jsme se pro řešení ze stávajícího kádru.

12. Pokud by sestoupil Zlín do druhé ligy, pocítilo by Slovácko vyšší zájem o podporu ze strany sponzorů/kraje, zájem mladých hráčů apod. jakožto jediný prvoligový klub v kraji?

To bychom zjistili, až kdyby k tomu došlo, zatím to tak není.

13. Má stále Slovácko status RFA? Na seznamu jej nevidím, jednalo se pouze o roční záležitost?

Nikdy jsme RFA neměli, máme třetím rokem klubovou akademii jak chlapců, tak i dívek.

14. Je nastavený trend v klubu (širší a dražší kádr, širší realizační tým, vyšší počet zaměstnanců...) udržitelný díky novému spolumajiteli i bez účasti v evropských pohárech v následujících sezónách?

Pozitivně věřím, že ano, ale na to můžou dát záruky jen oni z pozice majitele, já se denně snažím jim být nápomocen a naplňovat rozpočet ze všech možných zdrojů co mi síly stačí, ale pokud se chcete zlepšovat, tak pořád je to a bude málo. Bez nich bychom neobstáli.

15. Promítl se úspěch v posledních 3 letech ve zvýšeném zájmu sponzorů?

Zájem sponzorů se promítl, ale neskutečně se na podzim zvedly i provozní náklady a inflace nás sráží dolu.

16. Podporuje klub či aspoň mládež ještě pan Valenta a jeho Synot? Stále zajišťuje jeho GAN pořadatelskou službu?

Pan Valenta, respektive firma Synot, přispívá formou sponzoringu do rozpočtu 1 milion ročně. Společnost GAN zajištuje kompletně bezpečnostní a pořadatelskou činnost při našich utkáních

17. Bude v budoucnu možnost přeprodat vstupenku z celoroční permanentky, pokud se nemůže držitel zúčastnit zápasu?

V tuto chvíli mi to nepřijde jako něco, co bychom měli aktuálně řešit, možná pokud vyprodáme všechny permanentky na příští sezónu, nebo alespoň jejich velkou část, tak se tímto tématem můžeme zabývat.

18. Zdravím pane řediteli, plánuje se v bližší době výměna trávníku, či rozšíření stadionu?

Jsou to samozřejmě témata, která nás trápí. Jak výměna travnaté plochy, tak i další úpravy na stadionu by byly třeba, ale není, kdo by to podpořil, bohužel.

19. V poslední době je hlavně ve fanouškovské sféře velkým tématem kultivace a zlepšování podmínek pro fanoušky na stadionech, hlavně sektory hostí s vysokými ploty, sítěmi, kde to vypadá spíše jako výběh v ZOO než sektor pro fanoušky. Již několik klubů je v tomto aktivních a snaží se podmínky v sektorech pro hosty zlepšovat (odstraňují se sítě, ploty, instalují stupínky pro speakry atd.) Připojí se i náš klub k této iniciativě?

V první řadě by se mohli začít kultivovat sami fanoušci, pak to bude pro nás, co neseme zodpovědnost za průběh a organizaci utkání, radost takové podmínky realizovat. Každoročně náš klub stojí chování v sektorech pro fanoušky na pokutách DK FAČR přibližně 500 tisíc Kč, a to i přesto, že jsme minulý rok měli finanční náklady na zabezpečení u firmy GAN ve výši 1,5 milionů Kč, za to už by se dalo pravidelně něco výrazně vylepšit.

20. Zdravím vás, jak je to se smlouvu Michala Kohúta? Podle transfermarketu mu končí smlouva již toto léto.

Michal Kohút má ve Slovácku dlouhodobější kontrakt a informace, že mu smlouva končí v létě 2023 není pravdivá.

21. Dobrý den, přivedete v létě konečně gólového útočníka?

Nejprve se pokusíme dostat do pohody naše stávající útočníky, myslím si, že si zaslouží dostat příležitost, stejně jako tomu bylo u útočníků, kteří k nám přišli v minulosti. Taky potřebovali čas, aby se prosadili.

22. Proč řešíte s klíčovými perspektivními hráči (Jurečka, Cicilia, Tomič, apod.) prodloužení smluv až půl roku před jejím vypršením?

Prodlužování hráčských smluv půl roku před vypršením rozhodně neřešíme. To by z naší strany bylo hodně neprofesionální. To, že to půl roku před vypršením zveřejňuje druhá strana, protože v tu dobu jí to profi smlouva umožňuje a sama sebe tak prodává, to již můžeme těžko zvrátit. Ne vždy je vše křišťálově čisté.

23. Budete letos vykupovat hostující hráče (Šašinka, Trávník)? Jaký je podle vás jejich přínos pro tým?

Rozhodneme se během jarní části (po vyhodnocení sportovního úseku a všech náležitostí s tím spjatých), oba jsou součástí A týmu a toho si važme.

24. Chce vedení letos hrát opět EKL (pokud samozřejmě bude Slovácko 4. a MOL Cup vyhraje Sparta nebo Slavia) nebo byste si raději rok odpočinuli?

Pokud bude možnost se do soutěže dostat, tak uděláme všichni maximum proto, abychom se do ní probojovali. Nikdy by mě nenapadlo přemýšlet o tom, že bychom si snad mohli od možnosti hrát poháry odpočinout.

25. Má klub nějaké skautské oddělení nebo někoho, kdo se zajímá o mladé hráče za zahraničí? Případně do jakých zemí se hlavně ohlížíte. A povedlo se někoho slibného vyskautovat a přivézt sem na Slovácko?

Všechno si děláme z vlastních zdrojů, máme omezené možnosti, počet cizinců u nás i tak roste. Progres skautingu je zejména v zahraničí, v Česku jsme zaspali dobu. Když i o někoho stojíme, tak v podstatě nemáme reálnou šanci ho sem dostat. Nákladné kontrakty s agenturami, tělovýchovné lékařství, metodiku atd. děláme oproti zahraničí jen jako. Nemáme na to lidi, zařízení ani prostory Podstupovat nákladný finanční vstup s rizikem, že se věc nepodaří? To nás asi do budoucna čeká, vzít si to na sebe, ale je to těžké rozhodování, když vás dusí denní realita.

26. Probíhají rozhovory ohledně nové smlouvy pro Michala Kadlece na další sezonu anebo se to bude řešit až po sezoně? A jsou nějaké náznaky od Michala, že by chtěl pokračovat v kariéře i příští sezonu?

Michal si je vědom, že z naší strany zájem je. Pokud bude on chtít, budu já ten nejšťastnější, protože jeho přínos jak na hřišti, tak i v kabině je velký. Je to na něm a jak již avizoval, rozhodne si to na konci jara.

27. Jak dlouho jste sledovali Kima a jaký v něm vidíte potenciál?

Kima sledujeme v podstatě od jeho příchodu do Dukly. První zápas v ČR odehrál proti našemu dorostu u nás na Širůchu a od té doby jsme ho začali sledovat. Potenciál má rozhodně velký, je nesmírně příkladný, pracovitý a je vidět, že chce něco dokázat. Od prvních zápasů, kdy na hřiště přicházel jako náhradník bylo vidět, že do hry přivedl oživení. Má v sobě zvláštní jiskru. V posledním zápase proti Zlínu hrál od začátku a vstřelil dvě branky, takže se navíc ukazuje, že je to i gólový hráč.

28. Chtěl bych se Vás zeptat, jak se v klubu do budoucna řeší posily a taktéž jak to vypadá s útokem Slovácka. Myslíte, že je někdo, kdo by dokázal nahradit Vaška Jurečku nebo Honzu Klimenta?

V první řadě věříme ve schopnosti našich hráčů, jako je Ondra Mihálik, Filip Vecheta a další. Podobné to bylo i u Klimenta nebo Jurečky. I ti, když k nám přicházeli, tak potřebovali čas a museli se dostat do formy. Nikdo z nich nepřišel se statusem kanonýra, ale museli jsme to v nich trpělivou prací probudit.

29. Chtěl bych se vás zeptat na příchod trenéra Martina Svědíka, kterého jsme museli koupit z Jihlavy. Když přicházel, tak jsme byli na sestupových pozicích. Napadlo vás tehdy, že se tým odrazí až k evropským pohárům?

Zažívali jsme tehdy nepovedený podzim a museli jsme sáhnout po změně. Martina Svědíka jsme měli vytipovaného, byly na něj dobré reference, ale měl platnou smlouvu v Jihlavě. Při našem kontaktu měl požadavek, že pokud máme o jeho služby zájem, tak si sebou chce vzít celý svůj realizační tým. Bylo to pro nás v dané situaci finančně náročné. V našich končinách nebývá úplně zvykem, že vyplatíte trenéra ze smlouvy i s celým realizačním týmem a já tehdy za jeho příchod musel hodně bojovat. Že nás to katapultuje až do Evropy, na to jsem v danou chvíli vůbec nepomýšlel. Cíl byl jasný – zachránit pro Slovácko ligovou příslušnost a posunout tým postupně do vyšších pater ligové tabulky.

30. Je v plánu vybudování Fanshopu do zázemí např. pod tribunu B?

Projekt na dostavbu tribuny B je schválený městem již od roku 2003, ale pokud je mi známo, tak v tuto chvíli se město reálnou dostavbou tribuny B vůbec nezabývá. Pro tuto chvíli tak nejspíš zůstane u naší alternativy Fanshopu.

31. Vzhledem k reprezentaci klubu by nebylo špatné pro zimní měsíce pořídit deky s logem. Je něco podobného v plánu?

Deky s logem klubu jsou již na cestě, ale vzhledem ke zlepšujícímu se počasí nebudou nejspíš pro letošek již potřeba. Nicméně na příští zimu budeme připravení.

32. Plánuje Slovácko s novým majitelem zvýšit rozpočet klubu?

Rozpočet klubu již je navýšený, bohužel zejména v nákladech tím, že je vše dražší a dražší. Věřme, že se k potřebnému navýšení příjmů přidají i další partneři a podporovatelé, pan Skopal se na to směrem k létu rozhodl zakoupit kompletní řadu led panelů kolem hrací plochy. Jedná se o investici řádově 10 milionů Kč, aby vytvořil motivační prostor pro další možnosti. Dále jsme směrem k partnerům na hlavní tribuně stadionu za naše klubové finance vybudovali 3 nové SKY boxy pro potencionální zájemce. I toto byla investice v řádu 5 milionů Kč.

33. Jak docílit toho, aby mladí hráči neutíkali zdarma?

Docílíme toho, pokud FAČR upraví přestupní řád tak, aby bylo odpovídající výchovné pro kluby věnující se mládeži. Příkladem by mohl být systém jako je tomu u FIFA, která to má příkladně nastavené, u nás v ČR se tomu, pro mě ze záhadných důvodů, vyhýbáme.

34. Po vstupu společnosti Solar Global pana Skopala do Slovácka a postupu do skupiny Konferenční ligy se začaly hojně vyskytovat zprávy, že se chce klub trvale usadit ve špičce ligy a každý rok hrát o poháry. Tyto zprávy potěší každého fanouška FCS. Chci se tedy zeptat jak se z vašeho pohledu klub za toto období změnil a zda je připraven skutečně hrát každý rok o poháry? Plánujete v létě nějaké zásadnější změny v klubu? 

Udržet si stávající výkonnost a postavení v tabulce je přání nás všech. Máme tím vstupem větší spektrum možností, co se nám z toho podaří vytěžit ale uvidíme, já se držím nohama na zemi, řeším krok po kroku každodenní činnost. Co se týče případných zásadnějších letních změn, tak z mé pozice na to zatím nevidím žádný významný prostor. K tomu by museli zaujmout stanovisko samotní akcionáři.

35. Jak to vidíte s Merdovičem? Podzim v béčku se mu povedl, ale nešel ani do druhé ligy. Je mu již 24, počítá se s ním pro první tým?

Postupně k tomu směřuje, ale ještě tam není. Rozhodne si o tom sportovní ředitel společně s trenérem.