Slovácko pomáhá: I při zápase se Sigmou Olomouc se můžete zapsat do registru kostní dřeně a třeba i zachránit život!

matej

Stejně jako v posledním domácím zápase s Českými Budějovicemi i při sobotním utkání Slovácka se Sigmou Olomouc můžete udělat dobrý skutek a možná i zachránit lidský život! Ve Slovácké Dědině za tribunou B bude probíhat nábor do registru kostní dřeně pro sedmiletého Matěje, ale i pro další děti, které potřebují pomoc. Zapsat se do registru můžete od 14:00 hod. až do 17:00 hod. (podle zájmu).

PŘÍBĚH SEDMILETÉHO MATĚJE

Jmenuji se Matěj, je mi 7 let a ve dvou měsících mi zjistili vzácnou Diamond Blackfan anemii. Od té doby jsem plně závislý na krevních transfuzích, které dostávám pravidelně každé čtyři týdny v Dětské nemocnici v Brně. Transfuze jsou zatím jediné účinné, ne však dlouhodobě udržitelné řešení, jsou s nimi spojeny další komplikace. V dohledné době proto budu muset nutně podstoupit transplantaci kostní dřeně.

Závodím rád, se všemi, ve všem a pořád. Do života jdu naplno, zvesela a s obrovskou chutí. Občas dělám rodičům těžkou hlavu množstvím zájmů, které mám, nadšením pro veškerý sport a vším, co nutně potřebuji vědět a vyzkoušet.

V září jdu do školy a spoustu toho už umím, rodiče říkají, že si dělám náskok pro náročnou léčbu, která mě čeká…

V registru dárců kostní dřeně zatím není vhodný dárce a síly nemůžeme spojit ani s bráchou, který se mi letos narodil.

Věříme, že naše aktivní hledání a Vaše přihlášení do registru dárců kostní dřeně pomůže rozšířit množství vhodných dárců nejen pro mě, ale i pro ostatní, kteří jsou v podobném závodu s námi.

 

JAK NÁBOR PROBÍHÁ?

Nábor provádíme pomocí BEZBOLESTNÉHO minutového stěru z dutiny ústní, který si zájemce o vstup provádí sám a vyplněním krátkého dotazníku, což dohromady zabere asi 7- 10 minut. Samotná registrace není darování, kostní dřeň daruje až každý sto dvacátý zapsaný čili šance, že zapsaný půjde darovat je jen necelé 1%. proto je důležité, aby bylo v registru co nejvíce lidí, aby bylo z čeho vybírat.

BOLÍ NÁSLEDNÉ DAROVÁNÍ KOSTNÍ DŘENĚ? NEBOLÍ!

Kostní dřeň se dnes daruje dvěma způsoby. První je z periferní krve a je podobný odběru plazmy. Druhý z pánevní kosti a provádí se pod plnou anestezií. ALE VŽDY JE NA DÁRCI, KTERÝ ZPŮSOB SI ZVOLÍ!

PODMÍNKY PRO VSTUP DO REGISTRU

  • Věk 18- 35 let (den před třicátými šestými narozeninami může ještě zájemce vstoupit)
  • Váha nad 50 kg
  • Dobrý zdravotní stav (bez denní medikace např. na vysoký tlak, štítnou žlázu, astma)

„Jsem ráda, že jsme se opět domluvili na náboru nových členů do Českého národního registru dárců dřeně. Tentokrát naši pomoc potřebuje sedmiletý Matěj, který onemocněl vzácnou Diamond Blackfan anemii a nutně hledá svého dárce kostní dřeně, který se zatím nenašel v celém světě, ale také všem ostatním pacientům, kteří dárce potřebují,“ říká koordinátorka projektu 450ml NADĚJE Xenie Mráčková.