VIDEO: 20 let od otevření Městského fotbalového stadionu Miroslava Valenty seniora v Uherském Hradišti

muj domov 20

Je to již dvacet let, co byl 12. října 2003 oficiálně otevřený nový fotbalový stadion Miroslava Valenty. Prvním přátelským soupeřem byla bundesligová Borussia Mönchengladbach, která odjela s porážkou 2:3. První ligový duel odehrál tehdejší Synot se Sigmou 18. října 2003 a porazil ji 3:2, brankou Abrahama z poslední minuty. Za týden 25. října přivítal Slovan Liberec a také tento klub odjel s porážkou (2:1). První prohra Slovácka na novém stadionu přišla až v devatenáctém domácím zápase. Stalo se tak 26. února 2005 s Brnem (1:2). 

Nový stadion byl vybudovaný na místě starého stadionu, na kterém hrávala Slovácká Slavia a který měl atletickou dráhu a jen jednu krytou tribunu. Stadion Slovácka je nejstarším stadionem ze všech v nejvyšší soutěži, na kterém se nepřetržitě hraje fotbal. Je na stejném místě již od 24. dubna 1905, kdy byl sehraný první oficiální zápas ČSK Uherské Hradiště s rakouskou Vienna Cricket and Football Club (3:1).

Předseda klubu Josef Mahrla a jednatel Eugen Bulský zaslali 14. března 1905 Radě královského města Uherské Hradiště žádost o laskavé svolení využívat k provozovaní kopané prostor, který se nacházel v části tehdejšího vojenského cvičiště a vojenské střelnice. Tento prostor byl kromě vojenských nácviků využíván i pro pravidelné místní trhy. 

V žádosti bylo požadována možnost tento pozemek částečně upravit tak, aby plocha byla zpevněna a tím pádem se mohl nový sport lépe provozovat. Rada královského města této žádosti vyhověla, a tak nový sportovní klub mohl tento pozemek využívat pro provozování fotbalu. 

V roce 1920 zde začala hrát své zápasy AC Slovácká Slavia, která ve městě převzala fotbalové žezlo od ČSK. Hřiště bylo již oploceno a později byla postavena i nová dřevěná klubovna a šatny z příspěvků místních mecenášů. Později byla postavena i dřevěná tribuna, která sloužila až do podzimu 1978. 

Od roku 1960 měl stadion po celém obvodu betonové ochozy na které se vešlo deset tisíc fanoušků. Pro atlety byla vybudována nová atletická dráha a na jižní straně byla postavena věž s hodinami a ukazatelem stavu. Od roku 1961 se zde pět let hrála druhá celostátní liga. V úvodním ročníku přišlo na vedoucí Rudou hvězdu Brno (1:3) tehdy rekordních 12 000 fanoušků. 

V dubnu 1980 byla zkolaudována nová hlavní tribuna, které ustoupila stará dřevěná. Slavnostní otevření proběhlo v květnu v rámci Celostátní spartakiády 1980. Stadion pak s minimálními úpravami sloužil až do léta 1997, kdy byl po ničivé povodni celý 1,5 metru pod vodou, protože se nachází v jednom z nejnižších míst města.

Na jaře 1998 proběhla kompletní rekonstrukce hrací plochy a nejnutnější úpravy uvnitř hlavní tribuny. Při sloučení klubů v roce 2000 bylo rozhodnuto, že se tento stadion zboří a vyrostou vedle sebe dva nové sportovní stánky. Jeden čistě fotbalový a druhý atletický. Současná Atletický stadion Dany Zátopkové vyrostl na místě, kde bylo škvárové fotbalové hřiště a atletické vrhačské sektory pro hod diskem a kladivem.

Rekonstrukce započala demolicí na jaře 2001 a po dvou a půl letech byly k dispozici úplně nové dva stadiony. Ten fotbalový měl kapacitu 8 121 míst k sezení a většina byla krytá střechou. Další úpravy proběhly před startem EURO U21 v roce 2015. Byla provedena rekonstrukce podloží hrací plochy a položený nový trávník. Byly vybudovány nové přístupy na stadion a v hlavní tribuně proběhly úpravy potřebné pro tento evropský šampionát. Navíc byly pod střechou postaveny sky boxy a nové pracoviště pro novináře a TV. Byla nainstalována nová informační tabule a byla zvýšena kapacita toalet pro fanoušky.

V roce 2016 byla otevřena Síň slávy v prvním patře hlavní tribuny. To byla poslední zásadní úprava. Tento týden byla na východní straně pod tribunou C nainstalovaná nová LED reklamní tabule, která umožní moderní přenos informací pro návštěvníky stadionu. V současné době má fotbalový stadion kapacitu 8 000 míst k sezení.