Petr Vlachovský: Tento rok byla liga v horních patrech vyrovnanější, Slavia titul získala s přehledem, další tři týmy však byly na podobné úrovni

PJml_20221029_026978 (1)

Fotbalistky Slovácka si užívají zaslouženou dovolenou, což je asi ten nejlepší čas, pobavit se s trenérem ženského týmu Petrem Vlachovským o právě skončené sezóně a trochu naťuknout i ročník, který se nezadržitelně blíží.

Trenére, jak hodnotíte jarní vystoupení Vašeho týmu a potažmo celý ročník v podání žen 1.FC Slovácko? 
V celkovém kontextu pozitivně. Obhájili jsme třetí místo a tím si zajistili opět účast v Lize mistryň. V podzimní části sezóny to nebylo herně ono a hodně jsme se trápili v koncovce. Měřítkem pro nás jsou zápasy se Slavií a Spartou a na podzim jsme v nich propadli a vysoko prohrávali. Proto došlo během zimy k několika změnám, ať už k pohybům v kádru, ke změně rozestavení či sázce na určité hráčky a myslím, že se to vyplatilo. Když jsem zmiňoval, že měřítkem jsou zápasy se Slavií a Spartou, tak na jaře nastalo zlepšení, a hlavně se Spartou jsme získali i cenné body. Měli jsme na jaře z TOP4 jednoznačně nejmladší tým a jsem rád, že holky krizové situace v této části zvládly skvěle.

Jak Vám bylo po druhém kole nadstavby, kdy si Slovácko vezlo z Liberce porážku 0:2 a kleslo v tabulce na čtvrtou příčku? Věřil jste tehdy ve šťastný konec?
Někdy je lepší nepřemýšlet nad závěrem soutěže, ale soustředit se na nejbližší utkání a tím byl zápas se Spartou. V Liberci jsme prohráli 2:0, což byla jediná porážka s tímto týmem. Na druhou stranu si myslím, že v žádném zápase se Slovanem jsme neměli tak výraznou převahu, jako právě v tomto. Velmi smolné utkání a komplikace pro zbytek sezóny. O týden později jsme však po šesti letech porazili Spartu a dali naději třetímu místu.

V jarní části jste se potkali čtyřikrát se Spartou. V lize jste si připsali dvě remízy a jedno vítězství, v poháru Slovácko vypadlo brankou ze závěru utkání. Vyrovnává se podle Vás česká ženská špička nebo hrálo v těchto zápasech roli především aktuální rozpoložení obou týmů?
Od každého něco. Když jsem před pěti lety odcházel z ženského fotbalu, Sparta byla vážně top tým. Když vezmu jarní část sezóny, tak všechny čtyři utkání byly vyrovnané, pro nás velká škoda, že jsme vždy inkasovali jediný gól v posledních deseti minutách, na tom musíme zapracovat. Se Slavií jsme měli k bodovému zisku dále než se Spartou. Tento rok byla liga v horních patrech vyrovnanější, Slavia titul získala s přehledem, další tři týmy však byly na podobné úrovni, čehož byla důkazem nadstavbová část.

V průběhu podzimu jste nebyl spokojený s chováním hráček v útočné fázi, a především se Vám nelíbila produktivita útočnic. Zlepšily se hráčky v jarní části soutěže v těchto faktorech?
Zlepšily. Přibližně od října jsme se útočnicím hodně věnovali, některé z nich absolvovaly hodně individuálních tréninků na zakončení, stejně tak jsme s nimi seděli u videa a řešili výběr místa, způsob zakončení a podobně. Každopádně je to nikdy nekončící proces a v létě v tom budeme pokračovat.

V průběhu sezóny obdržela reprezentační pozvánku nejen Barbora Růžičková, která je stabilní členkou národního týmu, ale i Lucie Jelínková, Alena Pečková a naposledy i Jana Žufánková. Máte radost z toho, že se Vám takto daří hráčky zlepšovat?
Z toho mám obrovskou radost. Jako trenér jsem vždy chtěl zlepšovat hráče či hráčky, trénovat s nimi navíc, věnovat jim hodně času s vírou, že to někam dotáhnou. Prostě je to DNA Slovácka, mladé hráčky, které chceme rozvíjet. Tato filosofie zde platí dlouhodobě a chtěl bych ji posunout ještě dál. Chci, aby hráčky pomohly nám v podobě lepších výsledků, nějakou dobu zde strávily a my zase pomohli jim k tomu, že si pod naším vedením vyslouží nominaci do reprezentace nebo přestup do zahraničí. Bára je v reprezentaci už delší dobu, ale zbylé tři hráčky si odbyly v proběhlé sezóně premiéru. Věřím, že se v týmu udrží a postupně se všechny propracují do základní sestavy.

Na podzim se prezentovala velmi dobrými výkony Natálie Trčková, v jarní části se blýskla Michaela Ferencová. Navíc dobré výkony odváděly i další juniorky. Jak jste vy, jako trenér spokojen s výkony dorostenek, které v této sezóně v dresu Slovácko nastoupily?
Michaelu jsme přeřadili v zimě a zapracovali do základní sestavy. Potvrdila velký potenciál, ale také to, že na sobě musí ještě hodně pracovat. Nějaké věci dokázala zlepšit, nějaké ne. Je to ofenzivní záložnice, ale bohužel nemá čísla, v tom se musí jednoznačně posunout. My trenéři máme jasno, co má zlepšit, teď už bude na ní, zda se zlepšit chce. Do žen byla v průběhu jara přeřazena teprve šestnáctiletá Markéta Jančářová, svou roli zvládla velmi dobře, hodně toho v útoku naběhala a klobouk dolů před ní, jak to v zápasech proti Spartě zvládala. Ostatní juniorky za nás nastupovali jen na pár minut a jejich čas teprve přijde.

Máte už naplánovanou letní přípravu? Co vás v ní čeká?
Přípravu máme už dlouho naplánovanou, celý červenec tam jsou však reprezentační akce, tak tréninkový proces bude specifický. Až v srpnu budeme všichni spolu a moc se těšíme na soustředění do Maďarska, kde nás čekají špičkové podmínky v luxusním tréninkovém centru poblíž Budapešti. Máme naplánované celkem čtyři přípravné zápasy (Ferencvárosi TC, ETO FC Győr, MTK Hungária FC a SV Neulengbach).

Plánujete nějaké změny na soupisce nebo budete případně doplňovat kádr z vlastních zdrojů?
Hráčský kádr se mění každý půlrok, nejinak tomu bude i nyní. Kdyby přišla na hráčku zajímavá nabídka, tak o ní budeme jednat, mám však na mysli nabídky ze zahraničí, česká liga nepřichází v úvahu. Kádr logicky doplní talentované juniorky a do týmu by měli přijít 2-4 hráčky na přestup.