Štístko Petržela a přepsání klubového rekordu

petrzela-oslava

Zápasem v Plzni Milan Petržela přepsal další zajímavý milník. Celkem v dresu Slovácka nastoupil proti Plzni ke 12 utkáním a před nedělním zápasem byla bilance s plzeňským týmem vyrovnaná - 5 výher, jedna remíza a pět proher. Vítězství 4:1 tak opět naklonilo vzájemnou bilanci ve prospěch Petržely. Celkem Milan nastoupil do vzájemných ligových zápasů ve 27 případech a který dres oblékal, tak ten tým byl ve vzájemné bilanci úspěšnější.

V dresu Slovácka odehrál Milan Petržela 12 ligových zápasů, ve kterých vstřelil jeden gól s bilancí 6 výher, jedna remíza a 5 proher. V dresu Plzně odehrál 15 ligových zápasů, vstřelil2 branky s bilancí 10 výher a 5 remíz. 

„Tuto statistiku jsem vůbec nesledoval, ale je to zajímavé,“ usmívá se Petržela, který poprvé nastoupil proti Plzni přesně před dvaceti lety (16. listopadu 2003), kdy slovácký tým dovezl z Plzně na Moravu tři body po výhře 1:0. „Přiznám se, že si to utkání vůbec nevybavuji. Už je to taky dvacet let. Je to neskutečné, jak to letí. Pamatuji si až na utkání z roku 2009, kdy jsem dával v dresu Plzně branku na 2:1 tady na Slovácku tuším v prvním zápase sezóny. Pamatuji si, že jsem se tehdy gestem omlouval fanouškům Slovácka a slavil jen velmi střídmě,“ vzpomíná Petržela. Slovácko v Plzni přepsalo klubový rekord v podobě nejrychleji vstřelených tři branek v zápase a opět to bylo proti Plzni.

Slovácko rekord drželo od 18. srpna 2000, kdy ve čtvrtém ligovém kole přivítalo na stadionu Širůch Viktorii Plzeň a v televizním zápase jí nasázelo pět branek. Čtyři branky padly ve druhém poločase a dělilo je jen 24 minut. První tři vstřelil kanonýr Jiří Kowalík, který dosáhl na hattrick za pouhých 22 minut, což doposud nikdo v klubu nepřekonal. Ještě je důležité uvést, že první branka padla zásluhou Pavla Němčického ve 44. minutě. Na tuto úvodní branku navázal Kowalík zásahy v 46. a 53. minutě, takže tři branky dělilo pouhých 9 minut hry.

Dlouhých 23 let trvalo, než byla tato hranice pokořena. Došlo k tomu opět se soupeřem z Plzně. V nedělním utkání dosáhlo Slovácko nejenom na nejvyšší výhru u západočeského soupeře v celé historii, ale ve druhém poločase vstřelilo Havlíkem a Juroškou tři branky, které padly v rozmezí 8 minut a 29 sekund. Tím byl překonán letitý rekord ze srpna 2000.

V neděli 12. listopadu 2023 mezi první vstřelenou brankou Doskiho a poslední čtvrtou Havlíka byl časový úsek 29 minut a 10 sekund. Celkový rekord Slovácka tedy zatím nebyl překonaný, protože ten patří výše uvedenému zápasu s Plzní v srpnu 2000. V neděli v Plzni padl alespoň rekord na hřišti soupeře. Doposud byly nejrychleji čtyři góly zaznamenány v rozmezí 40 minut a 17 sekund v Mladé Boleslavi 26. září 2021, když zde Slovácko dokázalo poprvé (a bohužel zatím naposledy) vstřelit u soupeře pět branek a zvítězit v poměru 3:5.

Mentioned player: Milan Petržela Milan Petržela