Zajímavosti ze zápasů Slovácka s brněnskou Zbrojovkou. Věděli jste, že...

zajimavosti-brno

Věděli jste, že… Libor Došek vstřelil za Zbrojovku Brno celkem 29 prvoligových gólů. Za Slovácko přidal dalších 52 branek, čímž se stal historicky nejlepším střelcem slováckého klubu. V české lize se ještě radoval v dresu Blšan, Sparty, Liberce a Teplic. Dohromady tak vstřelil v 1. české lize 125 branek. Navíc vstřelil i tři ligové branky v dresu řeckého klubu Škoda Xhanthi, takže v Klubu ligových kanonýrů má připsaných 128 branek. V současné době je na děleném 37.-38. místě v historické tabulce nejlepších ligových střelců. Stejný počet branek dosáhl i Josef Ludl (Sparta a Žižkov)

  • Celkem čtrnáct ligových zápasů v řadě v období od 6. dubna 2003 do 28. července 2012 nedokázalo Slovácko porazit Brno. K tomu je možné připočítat i další dva zápasy v Českém poháru, kdy v obou případech Slovácko doma jen remizovalo. Až přišel 1. červen 2013 a zápas v Brně, poslední kolo ročníku 2012-13. Slovácko na Srbské vyhrálo 3:1 a konečně tak Brno porazilo. Netrvalo to dlouho a za další tři měsíce si Slovácko připsalo další výhru v Brně, tentokrát 2:0, třetí korálek výher přidalo na jaře, když doma deklasovalo Zbrojovku 5:0. Čtvrtá výhra se zrodila v listopadovém Brně roku 2014. Tři slovácké body zařídil Došek. Jednalo se tak o sérii čtyř výher nad Brnem, z toho hned tří, které se zrodily v Brně. 

    Slovácko, vyhrálo oba vzájemné zápasy, ve své první prvoligové sezóně 2000-01. V dalších sedmnácti se mu to podařilo jen jednou, až se negativní bilance zlomila zápasem posledního kola v ročníku 2012-13. 
  • V zápase 8. května 2015 vstřelil Pavel Zavadil v 79. minutě branku a srovnal na konečných 1:1. Navíc to byla první branka Brna do sítě Slovácka, po rekordních 378 minutách. Zavadil tak navázal na svou branku z 61. minuty brněnského duelu, kterou vstřelil 1. června 2013 z přímého kopu. Tato branka již jen korigovala stav na 1:3 ve prospěch Slovácka. Naopak negativní šňůru osmi a půl ligových zápasů bez vstřelené branky drželo Slovácko až do 1. června 2013, když v 54. minutě utkání Martin Kuncl, dokázal vstřelit branku. Tato neslavná série trvala neuvěřitelných 841 minut!
  • Předchozí brněnská série bez vstřelené branky do sítě Slovácka byla z období od 1. října 2005 do 19. dubna 2007, kdy Brno čekalo 250 minut na svůj střelecký úspěch. Ten zaznamenal Luděk Zelenka z penalty, a protože to byla jediná branka zápasu, Brno bralo tři body.
  • Nejvyšší vítězství nad brněnským sokem se zrodilo 22. března 2014 a konečný výsledek zněl 5:0. Před tímto zápasem se poslední domácí výhra zrodila ještě na staroměstském Širůchu 15. září 2002, Slovácko tehdy vyhrálo 3:2. Poté následovalo sedm domácích ligových a dvě pohárové utkání, které nedokázalo Slovácko dovést do vítězného konce.
  • Libor Došek dokázal v dresu Brna vstřelit Slovácku celkem pět branek. Byl to on, kdo jako první vstřelil v 49. minutě duelu hraného na Širůchu 29. října 2000, první branku vzájemných duelů. Přesto si Brno body neodvezlo, protože domácí Synot odpověděl brankami Kowalíka a Malára. Libor Došek byl také úspěšným střelcem v dresu Slovácka a to třikrát. V červnu 2013 zvyšoval na 3:1, stalo se tak v 79. minutě zápasu na Srbské. Úspěšný byl i v listopadu 2014, když jeho pohotová střela ze 75. minuty rozhodla o výsledku. Třetí branku přidal v květnu 2015, když proměnil penaltu. Přesto Slovácko jen remizovalo 1:1.
  • V obou duelech sezóny 2012-13 vedli mužstva dohromady čtyři trenéři. Za Slovácko v 1. kole Soukup a ve 30. kole jeho nástupce Habanec. Naopak u Brna byl nejprve na lavičce v Uherském Hradišti Čuhel a poslední duel vedl trenér Grmela. 
  • Jediným hráčem, který dokázal ve vzájemných duelech vstřelit tři branky, byl Jaroslav Diviš. Hattrick se mu podařil ve druhém poločase zápasu Slovácko-Brno 5:0 v sezóně 2013-14 a to během pouhých 25 minut. Ovšem později mu svazoví statistici uznali jen dvě branky, druhou z 65. minuty označili za vlastní brněnského obránce Lutonského o kterého se míč otřel na brankové čáře…
  • Třiatřicet soubojů odřídilo celkem 20 rozhodčích. Nejčastěji byl nominovaný Petr Ardeleanu, který byl u pěti duelů. Od listopadu 2014 do března 2016 odřídil hned čtyři vzájemné zápasy v řadě. Další nejčastěji delegovaní rozhodčí: Damková (3x), Hrubeš, Jára, Jech, Jílek, Paták, Řehoř a Vidlák (všichni 2x). 
  • V moravských derby duelech byli vyloučeni jen čtyři hráči. Za Slovácko Filipko a Kadlec. Za Brno Pacanda a Dostálek. Je zajímavé, že v prvních třech případech byla na časovém ukazateli devítka na konci (29., 39. a 49. minuta). V posledním zápase 16. prosince 2020 byl Michal Kadlec vyloučen v 84. minutě. Žlutých karet bylo rozdáno 136. Slovácko vede v poměru 75:61. Pouze v zápase 12. března 2016 se rozhodčí Ardeleanu obešel bez karetního napomínání. Nejvíc karet rozdal rozhodčí Jílek 24. října 2010, kdy udělil 7 žlutých a k tomu jednu červenou kartu pro Filipka. Sudí Berka rozdal taky osm karet, ale všechny měly žlutou barvu. Stalo se tak v Hradišti 21. dubna 2021 a karty byly rozdány v poměru 4:4.
  • Nejtrestanějším hráčem Slovácka je Tomáš Polách, který obdržel 5 žlutých karet. Později jako hráč Brna již žlutou neobdržel. Se třemi napomínáními jsou vedeni hráči Kubáň, Rajnoch a Vajda. Za Zbrojovku mají nejvíc napomínání Milan Pacanda a Marek Zúbek. Oba obdrželi tři žluté karty. Libor Došek, Dušan Melichárek a Martin Kuncl jsou hráči, kteří viděli napomínání v obou dresech. Došek viděl po jedné žluté v Brně i ve Slovácku. Kuncl byl dvakrát napomínaný ve Slovácku a jednou za Brno. Melichárek to má naopak, dvakrát v Brně a jednou za Slovácko. 
  • Slovácko má v posledních čtrnácti zápasech se Zbrojovkou aktivnější bilanci. Ta je aktuálně 7 - 3 - 4, 23:14. Slovácko dokázalo v těchto duelech vstřelit šestnáct branek ve druhém poločase, Zbrojovka ve stejném časovém úseku jedenáct. 
  • Ve vzájemných duelech bylo nařízeno osm penalt. Po čtyřech na každé straně. Za Slovácko byli úspěšnými střelci Kowalík, Daníček, Došek a Havlík. Za Brno se dvakrát trefil Michálek a jedenkrát Pernica a Vaněk. Michálkovy proměněné penalty dělilo jen 22 minut. V tomto zápase Brno zvítězilo 7:0, vyhrálo i květnovou odvetu 0:2 v Hradišti, ale stejně sestoupilo z ligy…
  • V Uherském Hradišti se 3. dubna 2017 zrodila bezbranková plichta. Od tohoto utkání bylo sehráno pět zápasů a v těchto duelech bylo zaznamenáno celkem 17 gólů, Slovácko vstřelilo o jeden více (9:8). Co je však zajímavé, že ani jeden hráč nedokázal vstřelit více než jednu branku, takže v zápisu těchto utkání figuruje sedmnáct autorů gólu.