Fotbalistky Slovácka slaví postup do finále poháru!

IMG_2863_20240414_LIB-SLO_P_1920

V semifinále Poháru žen FAČR se fotbalistky Slovácka postavily ve městě pod Ještědem domácímu Slovanu Liberec, v základní hrací době vybojovaly remízu 1:1 a na následné pokutové kopy uspěly v poměru 4:3, čímž si zajistily postup do finále této soutěže.

Průběh utkání

Poměrně strašidelný začátek utkání prožily hráčky Slovácka, když se nejprve Anna Šubrtová opřela do střely na hranici šestnáctky, přičemž trefila břevno, od něhož se míč odrazil na čáru a následně ven z branky, odkud jej uklidila Terezie Ohlídalová do bezpečí. Jenže při následném rohovém kopu vyskočila nejvýše Andrea Švíbková, která hlavou poslala na začátku páté minuty domácí do vedení.

V bílém hrající hráčky z Uherského Hradiště poté převzaly kontrolu nad utkáním, ale do jediné větší šance se dostala jen Sabina Střížová po závaru v pokutovém území Slovanu. Zlom nastal ve 26. minutě, kdy poslala přesný pas za obranu Liberce Alena Pěčková, v souboji rameno na rameno s Dominikou Huvarovou byla důraznější Jaida Nyby, která tak mohla postupovat sama na branku. Po překročení hranice pokutového území se Američanka podívala, kde stojí brankářka Ivana Pižlová a elegantní střelou k tyči ji překonala.

Ve zbytku utkání se hrál vyrovnaný fotbal, ale diváci se další branky nedočkali, proto muselo dojít na penaltové rozuzlení. Jako první se k míči na penaltovém puntíku postavila Alena Pěčková, která poslala gólmanku Liberce na druhou stranu. Radost Slovácka byla ještě umocněna, když Adéla Fraňková vychytala Michaelu Harvilovou – 1:0.

Ve druhé sérii však netrefila branku Jaida Nyby a Kristýna Růžičková srovnala na 1:1.

Třetí sérii začala dobře Markéta Klímová, ale Valentina Šušolová obratem zase srovnala – 2:2.

Následovala Zuzana Obadalová, jejíž kop byl náramně umístěn k levé tyči z pohledu střelkyně a Anna Šubrtová, která poslal míč mimo branku a hosté znovu vedli – 3:2.

Proti Markétě Jančářové vytáhla skvělý zákrok Ivana Pižlová, takže Aneta Buryánová srovnala na 3:3.

V šesté sérii s přehledem a s jistotou proměnila střelkyně Aneta Polášková, Adéla Fraňková vychytala Ivanu Kantarskou a hráčky Slovácka se mohly radovat z vítězství 4:3 a postupu do finále. To je předběžně naplánováno na středu 8. května, přesný termín a místo konání bude potvrzeno v nejbližších dnech.

Hodnocení utkání


Trenér Miroslav Zbořil: „Dnes je to vítězství vůle a bojovnosti všech hráček, co byly na hřišti. Určitě to nebyl nejlepší fotbal, co umíme hrát, ale po reprezentačních srazech je to vždy z tohoto pohledu hodně těžké. Vstup do utkání nám moc nevyšel a inkasovali jsme hned z prvního rohu, což bychom si měli pohlídat. Pak se hra vyrovnala, možná jsme měli opticky více ze hry, ale ani na jedné straně se moc šancí neurodilo. Vyrovnat se nám podařilo, podobně jako minulý týden, po rychlém brejku. Ve druhém poločase už to bylo kdo z koho, první šanci jsme měli my, ale samostatný nájezd jsme neproměnili, těsně před koncem nás pak podržela Áďa Fraňková při dvojšanci domácích. Před koncem jsme měli ještě nějaké rohy a střely, ale bez efektu. Na řadu tak přišly penalty a v těch jsme byli šťastnější, velkou zásluhu má opět naše brankářka, která 2 penalty chytila a posunula nás tak do finále. Jak jsem říkal na začátku, dnes to byl strašně náročný zápas pro všechny a strašně bolel, hráčkám patří velký obdiv za to, kolik sil v zápase odevzdaly, když to nešlo úplně fotbalově. Taková vítězství jsou kolikrát cennější, než když v poklusu vyhrajete 3:0, protože Vám ukážou charakter hráček a týmu. Moc si vážíme postupu do finále a ať už budeme stát proti komukoliv, tak se půjdeme porvat o vítězství. Na závěr bych chtěl poděkovat domácím za to, že se zápas mohl odehrát na hlavním stadionu, jedině tak může ženský fotbal v ČR získávat na popularitě a oslovit další případné fanoušky.“

FC Slovan Liberec – 1.FC Slovácko 1:1 (3:4 pen.)


Branky: 5‘ Andrea Švíbková – 27‘ Jaida Nyby
Pokutové kopy:
1. série – Pěčková 1:0 Harvilová
2. série – Nyby 1:1 Růžičková
3. série – Klímová 2:2 Šušolová
4. série – Obadalová 3:2 Šubrtová
5. série – Jančářová 3:3 Buryánová
6. série – Polášková A. 4:3 Kantarská
Sestava Slovácka: Fraňková – Pěčková, Ohlídalová (67‘ Obadalová), Klímová (K), Polášková V., Krejčířová (72‘ Surová), Jonášová, Nyby, Střížová (Škerdová), Polášková A., Kashima (67’ Jančářová)